11 allergener du ikke kendte!

Allergener er allergifremkaldende stoffer. Her er 11 allergener som du måske ikke har hørt om før:

  1. Stearinlys
   Duften fra tændte stearinlys kan fremkalde problemer for allergikere. Det kan udarte sig som løbende næse og ligeledes løbende og røde øjne og i svære tilfælde ligefrem lede til astma anfald.
  2. Parfume
   Parfume indeholder hundredvis af kemikalier, for det meste ikke testet på mennesker, og når disse parfumer bliver blandet med essentielle olier og sprøjtet ud i luften, kan dette forårsage snøften, stoppet hoved og endda gå over til hovedpine. Det er svært, men prøv at bede mennesker i omgivelserne om at udvise forsigtighed med at bruge parfume og foreslå dem at bruge bodycreme og lotions, da de,som regel, er knap så kraftige i deres duft. Men mennesker, der er meget allergiske, kan også have problemer med forskellige former for bodylotions og kan ligefrem få andedrætsbesvær ved at være i nærheden af disse.
  3. Sæbe og skyllemidler
   De fleste vil blive overraskede over at få at vide at meget af den allergiske kløe, man kan opleve, kommer fra vaskemidler og skyllemidler. Læs på indholdsfortegnelsen og tjek, at der står “uden tilsætningsstoffer, uparfumeret, uden phthalater”. Man kan bruge et stykke aluminiums folie i tørretumbleren for at blive fri for statisk elektricitet. Dette er et bedre alternativ end diverse skyllemidler. Man kan også bruge eddike i skyllevandet i stedet for skyllemiddel.

 1. Fyldte tøjdyr
  Disse elskede tøjdyr kan indeholde chokerende mange støvmider, hvilket ret mange mennesker har problemer med. Man kan prøve at vaske de mest elskede tøjdyr (vask ved minimum 60 grader) og tør tøjdyret. Dette gentages mindst en gang månedligt. Tøjdyr, der ikke kan vaskes, kan kommes i en plasticpose og puttes i fryseren i nogle få timer. Dette vil også slå støvmiderne ihjel. Opbevar tøjdyrene på en hylde frem for på sengen.
 2. Gulvtæpper
  Det er varmt under fødderne og det føles dejligt, men selvom du støvsuger hele tiden,så vil der hele tiden være støvmider til stede. Hvis der er vedvarende voldsom allergi overfor støvmider i familien, er den eneste mulighed at smide gulvtæpperne ud og erstatte dem med trægulve eller flisegulve. Man kan have enkelte løbere rundt omkring på enkelte udvalgte steder og så skal man sørge for at vaske disse løbere mindst en gang månedligt. Sørg desuden for at luftfugtigheden ikke er over 50%. Støvmider trives i fugtige omgivelser.
 3. Krydderier
  Krydderier kan tilsætte “krudt” til din madlavning, men de kan også give løbende øjne og næse, samt besvær med at trække vejret. Desuden kan man få kløe på tungen og i ganen samt på læberne. Prøv at undgå nogle af de krydderier, man ved, KAN give problemer, såsom koriander, peber, chili, paprika, spidskommen og saffran, disse findes ofte i indisk mad og mad fra mellemøsten. Hvis du ikke er klar over, hvilke krydderier, der giver dig problemer, så prøv i en periode at skrive ned, hver gang, du har et allergisk anfald i forbindelse mad og se, om du derved kan finde et sammenfald af tilfælde.Jule dekoration
 4. Juletræer
  I forbindelse med juleferien, er det dette tidspunkt, hvor skimmelsvampen trives allerbedst. Især hvis juletræet bliver sat i en spand vand eller dampende jord, et sted, skimmelsvamp bare elsker. Mange mennesker er allergiske eller irriterede overfor svampesporerne. Et kunstigt træ er svaret for mange allergikere. Hvis du tager et ægte juletræ hjem, så sørg for, at det ikke har været fældet flere uger i forvejen, da træet allerede da er rigt på skimmelsvamp. Vær sparsom med vand og sørg for beholde træet så kort tid som overhovedet muligt.
 5. Vægmaling
  Opløsningsmidlerne og harpiks i vægmaling fører ofte til løbende øjne og næse, ja som regel også til hovedpine. Oliebaserede malingstyper er ofte de værste, da de udsender kemikalier også efter at malingen er tør. Hold vinduerne åbne, mens du maler og prøv på at have frisk luft til at cirkulere i op til fire uger efter, at du er færdig med at male.Maling indeholdende mindst muligt opløsningsmiddel kan man også ske at få problemer med, det er der ingen garanti for.
 6. Alkohol
  Det er ikke en allergi overfor alkohol (som er sjælden), men produkterne og tilsætningsstofferne, der bliver brugt til at fremstille alkoholen med. Hvede, byg, rug såvel som frugt duftende alkohol kan ligeldes give allergiske symptomer.Det vile vær en god ide, hvis du kunne prøve at drikke alkohol, der ikke er lavet på korn, så det kunne vær en ide at drikke vodka, rom eller thequila i stedet for frugtbaserede drinks. Se efter vin, der er mærket “fri for sulfitter”.
 7. Knapper på jeans
  Knapper på jeans er ofte lavet af nikkel, hvilket kan give op til 20% af alle allergikere allergiske anfald, såsom udslet på huden. Dette udslet er rødt, det klør og i værste fald kan det ende med at blive til vabler. For at undgå dette problem, kan man udskifte knapperne med plasticknapper eller man kan “dække” de eksisterende knapper med neglelak!
 8. Citroner og limefrugter
  Skallen på citroner og limefrugter og i andre citrus frugter kan give mange allergikere løbende øjne og en brændende følelse på næsen. Dette skyldes limonen, et stof, der er i citrusfrugter.Du kan endda få irritation på huden, hvis du rører, spiser eller drikker produkter indeholdende limonen. Hvis man får et sådant udslet, biver det behandlet med cremer indeholdende cortison produkter.Så vær opmærksom på, om du har allergi overfor citrusfrugter, og skip tilbehøret på din salat. Vær også opmærksom på salatdressinger, marinader og desserter.

Mange allergener (allergifremkaldende faktorer) kan undgås, men du er nødt til selv at være opmærksom på “skjulte” årsager til allergi som disse, beskrevet ovenfor.

Der findes mange andre allergener end ovennævnte.

Du HAR også muligheden for at kontakte Allergibehandler Betty Koudal, Indehaver af Velvære med Hjertet, for at få hjælp til at løse dit problem.