Allergisk overfor jul?

Rigtig mange mennesker med allergi har store problemer op til jul.

Det kan dreje sig om rigtig mange ting, som mennesker uden allergi overhovedet ikke tænker på, kunne være et problem!

Især børn, der er allergiske, er det et voldsomt problem for dem, og deres forældre. Nogle forældre har ligefrem overvejet at holde deres børn hjemme fra børnehaven i julemåneden, hvilket jo  også er rimeligt besværligt pga forældrenes arbejde, da man i julemåneden i børnehaven jo hygger og “juler” hele tiden.  Dette kan for børn med allergi udvikle sig til et sandt mareridt!

Duften af gran, dekorationer lavet med kanel, orange og pebermynte.. Det er her, allergikere får deres problemer, lige fra et lettere hosteanfald til at føle næse tilstoppet til ligefrem et astma anfald.

De fleste mennesker elsker at planlægge julen med opskrifter, bagning, julegaveindkøb, middage med venner, skrive lister over dem, man skal huske at sende julekort til, osv osv.

Det varer heller ikke længe, inden vi begynder at købe julegaver, og hvad vi ellers skal bruge op til juleaften/juledagene.

Hvad de fleste ikke er klar over, er, at der lurer rigtig mange farer for allergikere  i forbindelse med jule højtiden.

Duften af gran kan give allergi

Mens vi har travlt med alle vore planer, er vi nødt til at huske på, at mange ting kan give problemer, hvis de ikke ligefrem kan være farlige for allergikere.En simpel ting som at pynte et juletræ kan være skyld i voldsomme problemer, såsom udslæt eller sår på hænder og arme, hvis man er allergisk overfor harpiks fra fyrretræer. Mange, der har allergi overfor fyrretræ kan få vejrtrækningsproblemer, endda
ligefrem astma anfald.

Det bedste, der at gøre, hvis man har allergi overfor harpiks/fyrretræ, er at købe et kunstigt træ! Det er heldigt, at der nu om dage findes så mange flotte kunstige træer.

Med hensyn til julebagning, så er det yderst vigtigt at være opmærksom på, hvad man som allergiker er allergisk overfor. Det er så sjovt at bage og lave slik op til jul, men har man mælkeallergi/lactose allergi, er det nødvendigt at finde alternative til at bage med. Det er også yderst nødvendigt at undgå peanuts og forskellige former for nødder i sit bagværk og i sit hjemmelavede slik.

Men her har man da i det mindste muligheden for selv at putte ingredienser i sit bagværk eller slik. Det er straks mere besværligt, når man færdes ude sammen med andre mennesker, hvor der er rigtig mange ting, der frister, men hvor det kan være svært at vide, om der er ting i, man ikke kan tåle.

Mennesker med fødevareallergi skal være yderst varsomme med at tage imod småkager eller andre smagsprøver/slik, der kan indeholde produkter med peanuts.

Det kan forværre situationen for mennesker med åndedrætsbesvær/astma, hvis man har “rigtige” juledekorationer inden døre og hvis der så også er levende lys i, så går det helt galt, og dette kan i værste fald udløse astma anfald.

Der findes nu om dage så mange forskellige former for julepynt, at det ikke er så svært at  finde alternativer til dekorationer lavet af gran. Ligeledes er det nu muligt at købe lys, der er co2 neutrale og lys, der er lavet af soja. Der findes mange firmaer, der leverer dette og man kan finde dem på nettet/google.

At røre ved, smage på, dufte til ethvert produkt, man kan ske at være allergisk overfor kan  ødelægge en ellers perfekt ferie, så vær opmærksom på, at du måske skulle finde alternativer til hvad, du ved, du er allergisk overfor. Her tænker jeg både på alternativer til juledekorationer som før omtalt, og også og nok især fødevarer.

Jule dekoration

Der findes erstatning for mælk, gluten og peanuts og nødder. Der findes i dag rigtig mange specialforretninger, hvor man kan få disse varer  og i de fleste helsekostforretninger er det også muligt at få hjælp.

Men det er vigtigt, at allergikere er opmærksomme på, at de ikke er alene med deres allergi. Mange andre har haft/har  problemer med deres forskellige former for allergier, både med fødevarer og hudproblemer, men det er, også for dem,  lykkedes at finde alternative løsninger på deres problemer,  så det alligevel  er lykkedes for dem at have en dejlig juleferie.

Sørg for at ændre de ting, det er nødvendigt i forhold til din normale måde at leve dit liv på, og du vil ikke have så store problemer med din allergi, i bedste fald har du måske slet ikke problemer!