Hvilke typer allergi findes der?

En allergisk reaktion finder sted, hvis din krop reagerer på et produkt eller en substans, som normalt er ganske harmløst.

Nysen, hosten og vejrtrækningsproblemer og løbende næse er symptomer på alle former for allergi, som påvirker kroppen.

Der er mange former for allergiske reaktioner fra menneske til menneske. I denne artikel er der en kort beskrivelse af nogle få almindelige allergier!

Fødevareallergier: Fødevareallergi er forårsaget af en overreaktion fra immunsystemet på en bestemt fødevare. Denne substans kaldes et fødevare allergen, dette allergen påvirker immunforsvaret ved nogle mennesker og ikke hos andre. Dette er afhængig af det enkelte menneskes konstitution.

Immunforsvaret består af særlige celler i hele kroppen. De er skabt til at beskytte kroppen mod substanser, såsom virus og bakterier. Hos mennesker med fødevareallergi er immunforsvaret “overaktivt”, så der kan udløses voldsomme allergiske anfald, hvis et menneske spiser f.eks. noget så harmløst som en peanut! Dette kan resultere i et voldsomt allergisk anfald, der forårsager betændelse, hævelse af kirtler og kløe i munden/svælget og på huden.
Almindelige fødevare allergier inkluderer, som omtalt, nødder, bælgfrugter, fisk, komælk, æggehvider, skaldyr og sojabønner. Mange har også “krydsallergier” i forbindelse med græs, birk o.a former for allergier! Se f.eks. Latexallergi herunder.

Latex allergi: Abnorm overfølsom reaktion af kroppen på kontakt med latex kan skyldes rigtig mange ting. Latex, som er et naturprodukt, udvindes af saften fra gummitræet Havea brasiliensis. Latex bliver brugt i mange produkter, så hvis man er allergisk overfor latex, kan man ikke bare lige holde sig fra det. Latex findes bl.a., foruden i gummihandsker, plastre, motorolie, hårgele og meget andet.¨

Hvis man er allergisk overfor latex kan man også reagere med kløe eller hævelse i munden, når man spiser følgende produkter: banan, avocado, kiwi, kartofler papaya, figen, tomat.

Disse fødevarer har nemlig krydsallergi til latex, da de indeholder et protein, der ligner latexproteinet.
Hvis du har latexallergi, kan du opleve at få symptomer, hvis du kommer i nærheden af stuebirk.

Medicin allergier: Medicin allergier resulterer i forskellige former for symptomer. Dette skyldes immunforsvarets reaktion på en bestemt medicin. Denne reaktion kan være alt fra lidt udslet på huden og til en voldsom reaktion som et anafylaktisk chock. Det medicin, der kan forårsage allergi er penicillin og forskellige sulfa præparater.

Støvmideallergi: En støvmideallergi er en reaktion på en organisme på mikroskopisk størrelse. Denne organisme lever i støv fundet i revner og sprækker. Op til 10% af alle mennesker har støvmide allergi. Støvmider lever i senge, madrasser, gulvtæpper og gardiner.

Husstøv allergi. Husstøv allergi er normalt forårsaget af flere almindelige partikler, som findes rundt i hjemmet. Det er ikke kun skidt og snavs, men en kombination af forskellige materialer, der forårsager allergi, såsom pollen, støvmider og sporer. Der er forskellige muligheder til at hjælpe med at forhindre/lindre husstøv allergi, såsom at rengøre huset ofte (mindst en gang ugentligt!), reducere antallet af tørrede blomster i huset. Ligeledes er det en god ide ikke at have for mange kurvemøbler i huset!

Skimmelsvamp allergi: Gærceller er enkelte celler, som deler sig og samler sig i en form for klumper. Skimmelsvamp er dannet af adskillige celler, der gror som “træsnore” kaldet hyphae.
Begge former for svampe forårsager allergiske reaktioner. Frø fra stykker af svamp, der er i stand til at formere sig, kaldes spore. Sporer varierer i facon, farve og størrelse, afhængig hvilken form for skimmelsvamp, det drejer sig om. Enhver form for spore, der formerer sig giver vækst til ny skimmelsvamp.

Vil du have hjælp til at komme af med din allergi?
Så kontakt Velvære med Hjertet v/ Betty Koudal, www.bkoudal.dk og få hjælp!